Så blir majoriteten i Västerås kyrkofullmäktige

Socialdemokraterna (S), Centerpartiet (C), Borgerligt alternativ (BA), Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) kommer att samverka i en gemensam majoritet i kyrkofullmäktige för Svenska kyrkan i Västerås från 1 januari 2018.

Överenskommelsen är ett resultat av kyrkovalet i september 2107. Där fick de fem nomineringsgrupperna gemensam majoritet med över 50 procent av rösterna i valet till Västerås kyrkofullmäktige. Samverkan gäller mandatperioden 2018 – 2021.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Borgerligt alternativ (BA) och Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK) har samverkat de senaste tolv åren, både som majoritet och som minoritet. Från mandatperioden 2018 – 2021 ingår FISK i BA i Västerås.

Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) deltog i samverkan under den gångna mandatperioden. Kristdemokraterna i Svenska kyrkan (KR) ansluter nu till samverkan. KR är en ny grupp i Västerås kyrkofullmäktige. Tidigare har KR enbart ställt upp i valen till Västerås stift och kyrkomötet.

Det första egentliga mötet med nyvalda kyrkofullmäktige blir den 12 december. Det blir ett så kallat valfullmäktige där bland annat kyrkorådet för Svenska kyrkan i Västerås ska väljas.

Fram till valfullmäktige kommer den tillträdande majoriteten att arbeta vidare med de frågor som bör lyftas fram i kyrkans verksamheter. Inför valfullmäktige kommer de samverkande nomineringsgrupperna även att nominera kandidater till de uppdrag som fullmäktige ska utse.

Ytterligare information:

  • Jörgen Eklund, Socialdemokraterna, telefon 076-126 31 81
  • Ulrika Pettersson, Centerpartiet, telefon 070-263 05 34
  • Alice Widlund, Borgerligt alternativ, telefon 070-395 44 22
  • Bengt Wallén, Borgerligt alternativ, telefon 070-218 05 83
  • Hanna Dönsberg, Miljöpartister i Svenska kyrkan, telefon 070-430 54 61
  • Stefan Sturesson, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, telefon 073-436 94 50
facebook Twitter Email