Kandidater i regionvalet

Hallå där Karolina Myllergård! Du har nominerats av Socialdemokraterna i Västerås som kandidat i Regionvalet. Vilka politiska frågor skulle du vilja fokusera på under kommande mandatperiod.

Jag är ganska bred i mitt intresse inom de regionala frågorna, men tycker att det är lite extra spännande med personal och kompetensförsörjning eftersom det är en så väsentlig del för att kunna erbjuda regionens invånare en högklassig vård. Regionen behöver vara en attraktiv arbetsgivare för att kunna rekrytera och behålla sina kompetenta medarbetare. Utbildning och forskning, samarbete med olika utbildningsanordnare och möjligheten att kompetensutvecklas på olika sätt är av stor vikt när vi har en växande åldrande befolkning och färre måste kunna ta hand om fler.

Jag kommer själv ursprungligen ifrån skogen utanför Ludvika och är kanske därför också lite extra mån om att jobba för möjligheten för hela länet att leva, att vården ska vara tillgänglig i hela länet, att invånarna ska kunna ta sig till arbete och studier med fungerande kollektivtrafik och även att man ska kunna ta del av ett bra kulturutbud oavsett var i länet man bor.

För den som inte träffat dig tidigare, berätta lite om dig själv!

Jag är 42 år och har bott i Västerås sedan jag var 19 när jag flyttade hit för studier. Har en kandidatexamen inom beteendevetenskap. Jag träffade en västeråsare och blev kär och blev kvar i stan, vilket jag aldrig har ångrat. Jag gillar Västerås med närheten till stan men också närheten till naturen och vattnet. Jag jobbar idag som biståndshandläggare inom funktionsnedsättning, men har bred erfarenhet från myndighetsutövning både inom socialtjänst, inom biståndshandläggning mot sjukhuset och på Arbetsförmedlingen. Jag har varit fritidspolitiker sedan 2013 och har kombinerat detta med familj och jobb. Mitt samhällsengagemang är ett stort intresse för mig, men jag gillar också att hålla på i min trädgård och odla grönsaker, jag läser gärna skönlitteratur och trivs bäst i skogen, men tar gärna en stadsweekend ibland om tillfälle finns.

Varför blev du medlem i partiet och hur gick det till?

Jag blev medlem i partiet 2013 i samband med valrörelsen inför valet 2014. Jag hade åsikter om mycket som pågick i samhället och tog steget in i politiken när en vän drog med mig på ett möte i Malmabergs s-förening för att ”jag bara skulle kolla lite”. Jag kom ut med en nominering till landstingslistan och på den vägen är det. Jag valde socialdemokratin för att den stämmer bäst med min egen uppfattning om verkligheten och min ideologiska grund. Pappa var fackligt aktiv inom industrin och mamma har precis gått i pension efter ett helt liv som förskollärare. Den gemensamma välfärden är oerhört viktig för mig.

Varför tycker du att man skall rösta på Socialdemokraterna i valet 2022?

Jag tycker att man ska rösta s i valet med utgångspunkt i vår politik för helheten, för ett hållbart, starkt och solidariskt samhälle där alla ska få chansen att lyckas utifrån varierande förutsättningar. För jämlikhet och jämställdhet, för kollektiv och individ.

Hallå där, Daniel Pettersson! Du har nominerats från Socialdemokraterna i Västerås till regionen. Vilka politiska frågor skulle du vilja fokusera på under mandatperioden som kommer?

Jag brinner väldigt mycket för hälsofrågor. Bland de viktigaste hälsofrågorna som finns i vårt moderna digitaliserade samhälle är att motverka stillasittande och passivitet genom att främja rörelse. Som mångårigt ideellt aktiv inom idrottsrörelsen vill jag stärka banden mellan idrottsrörelsen och Region Västmanland ytterligare och i samarbete med länets kommuner sätta Västmanland i rörelse.

Jag vill också jobba för att stärka tågtrafiken till och från länet både till Stockholm och Uppsala i öster och västerut till Örebro och hela vägen till Oslo.

För den som inte träffat dig tidigare, berätta lite om dig själv!

Jag är arbetargrabben som genom arbetarrörelsen har fått chansen. Med två yrkesarbetande föräldrar och mor och farföräldrar som slitit i industri och jordbruk har jag via högskola och universitet kunnat få en utbildning och livserfarenheter som tidigare generationer aldrig kunnat drömma om. Att ha ett rikt liv utan att någonsin glömma sitt ursprung och insikten om att världen i grunden är orättvis kommer alltid att vara min livsnerv och drivkraft.

Till vardags är jag en snart 43-årig småbarnsförälder, ideellt engagerad som baskettränare och ordförande i Västerås basket. Jag jobbar sedan 2016 som politisk tjänsteman för Socialdemokraterna i Region Uppsala.

Varför blev du medlem i Socialdemokraterna och hur gick det till?

Jag kommer från ett väldigt politiskt engagerat hem där alla var mer eller mindre engagerade som medlemmar i partiet. Det som fick mig att slutligen ansöka om riktigt medlemskap, efter att i åratal varit passiv supporter, var det borgerliga styret i födelsestaden Nyköping 1991-1994. Den nyliberala experimentverkstad som man hade formerat resulterade i fullständigt kaos, skenande kostnader och massiva protester. SSU-Nyköping blev en starkt bidragande orsak till framgångarna i valet. På den vägen kom jag att under 10 års tid bli politisk aktivist i ungdomsförbundet. Vi pratade inte bara politik utan gjorde den också. Den ambitionen kommer jag nog alltid att ha med mig.

Varför tycker du att man ska rösta på Socialdemokraterna i valet 2022?

Socialdemokraterna är en garanti för stabilitet i det politiska klimatet. Där andra partier vevar och jagar likes och klickningar bygger vi samhället en kloss i taget. Det går inte alltid snabbt, det kan uppfattas som tråkigt och trist men det rör sig faktiskt framåt. Jag ser det som vår främsta uppgift att återigen sätta jämlikhetsfrågorna på dagordningen. Pandemin har på alla sätt visat att samhället är ojämlikt och att ojämlikheten faktiskt dödar och det kan vi aldrig acceptera.

facebook Twitter Email