Kandidater i riksdagsvalet

Hallå där, Lena Johansson! Du har nominerats från Socialdemokraterna i Västerås till både regionen och riksdagen. Vilka politiska frågor skulle du vilja fokusera på under mandatperioden som kommer?

Hejsan, kompetensförsörjning och ett hållbart liv och arbetsliv är frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Det börjar redan i unga år med våra barn och ungas förutsättningar med bl. a. bra skolgång trygga levnadsförhållanden samt deras möjligheter att kliva in i arbetslivet och vuxenlivet. Vi kommer även behöva rusta för möjligheten att byta yrken och studera, utbilda och bilda oss fler gånger under vårt yrkesverksamma liv. Vi befinner oss i förändringens tid och blir allt mer digitala och det är en spännande utmaning. Här finns det en hel del att göra både beträffande den digitala infrastrukturen, tekniken men också kring lagstiftning och säkerhetsfrågor. Kopplat till det nya sätt vi lever och kommer att leva är naturligtvis energiförsörjningen en viktig del både nu och i framtiden. Frågorna hänger ihop och bidrar till det goda samhällsbygget. Jag vill vara en del i detta och skapa förutsättningar både för Västeråsaren, invånaren i vårt län och för Sverige.

För den som inte träffat dig tidigare, berätta lite om dig själv!

Jag är 52 år och har bott i Västerås i 3 år lite drygt. Kommer närmast från Köping. Just nu har jag förtroendet att vara politiskt aktiv på heltid som regionråd men är tjänstledig från mitt jobb som enhetschef på Kultur och folkhälsa i Köping. Jag har även varit fritidspolitiker i många år i Köping och under en tid även ordf. för Handels allmänna klubb. Jag har ett stort intresse av matlagning men också skogspromenader och svampplockning. Jag är en pragmatisk lagspelare som förstår vikten och nyttan av laget framför jaget. Familj, vänner och politik är det som har fått vara fokus i livet och det har jag aldrig ångrat.

Varför blev du medlem i Socialdemokraterna och hur gick det till?

Engagemanget för samhällsfrågor föddes tidigt hemma vid köksbordet. Min far var aktiv i facket och det var mycket prat om arbetsmiljöfrågor och det hållbara arbetslivet. Framför allt så fick jag lära mig där och då hur saker hänger ihop och att vi alla är beroende av varandra och att ensam inte är stark. Men rent konkret så blev jag medlem när jag fick frågan. ”Du som tycker så mycket skall du inte vara med och påverka också”. Så blev det.

Varför tycker du att man ska rösta på Socialdemokraterna i valet 2022?

Vår sammanhållna jämlika och solidariska politik. Vi arbetar för att det skall finnas en möjlighet för människan att utvecklas som individ och hitta sin plats i samhället. Vi har en politik där vi vill bygga ett samhälle som arbetar för vår gemensamma välfärd och det goda och hållbara livet. Vi skall finnas för varandra när vi behöver det som allra mest men också bidra till det gemensam för att stärka våra förutsättningar tillsammans när vi kan. Därför skall man rösta på socialdemokraterna.

Hallå där, Joakim Borg! Du har nominerats från Socialdemokraterna i Västerås till riksdagen. Vilka politiska frågor skulle du vilja fokusera på under kommande mandatperiod.

För mig så handlar det här valet om att vanligt folk ska få det bättre. Vi behöver skapa fler och tryggare anställningar, med schyssta arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö.

Vi behöver se över våra offentliga upphandlingar och säkerställa att det blir ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Vi ska ha kvalitativa upphandlingar som skapar goda förutsättningar för både upphandlande kund och för seriösa företag som erbjuder sina tjänster.

Vi behöver en stark välfärd och inte nedskärningar och vinstjakt. Ett bättre och starkare upphandlingssystem, med en tillsyn som våra fackliga organisationer kan hjälpa oss med, kommer kunna skapa detta.

I Sverige ska svenska villkor gälla på svenska arbetsmarknad helt enkelt.

För den som inte träffat dig tidigare, berätta lite om dig själv!

Jag är 46 år och har bott i Västerås sen sommaren 2017. Jag arbetar till vardags som lokal funktionär på Svenska Transportarbetareförbundet med kontor i Västerås. Politiskt så sitter jag med i vår arbetarekommuns styrelse och är facklig ledare i Västerås. Sitter också med i Västmanlands fackliga utskott. Brinner mycket för föreningslivet och är även engagerad i flera andra organisationer på min fritid.

Kommer från Gävle ursprungligen, där jag arbetade som Regionalt skyddsombud och avdelningsordförande för lokal avdelningen på Transport under perioden 2010–2015

Innan det fackliga kom in i bilden arbetade jag med bevakning och säkerhet inom bevakningsbranschen. Före min tid i bevakningsbranschen så var jag elevassistent och lärarresurs i skolvärlden.

Varför blev du medlem i Socialdemokraterna och hur gick det till?

Genom fackliga utbildningar så fick jag en väldigt bra bild av hur samhället och arbetslivet påverkas av politiken och som facklig inom LO familjen så var det självklart för mig, att jag skulle vara medlem i Socialdemokraterna, det parti som vi fackliga, tillsammans med politiska föreningar har startat.

Varför tycker du att man ska rösta på Socialdemokraterna i valet 2022?

Socialdemokraterna är det parti som har hela svaret. Socialdemokraterna arbetar brett med en politik som skapar trygghet för vanligt folk, som tar ansvar även om det inte alltid är populärt.

Socialdemokraterna är det enda partiet som både vill bekämpa problemen och orsaken. Vi vill både bekämpa brott, men vi vill också förebygga brottens orsak.

Det enda sättet att skapa ett tryggare och bättre samhälle är helt enkelt en starkare socialdemokrati. Därför ska man rösta på Socialdemokraterna i valet 2022.

facebook Twitter Email